Monday, April 1, 2013

Pelik Tapi Benar - Kamera Masih Berfungsi Selepas 5 Tahun Dalam Laut


This is what a waterproof camera looks like after it has spent five years in the ocean. And it still works!


Beginilah keadaan kamera kalis air kelihatan selepas menghabiskan lima tahun di lautan dan masih berfungsi!

Sebuah kamera kalis air yang menghabiskan masa lima tahun terapung di laut dari Hawaii ke Taitung di timur Taiwan - perjalanan 8,000 km - ditemui masih dalam keadaan yang utuh oleh China Airlines eksekutif dan tidak lama lagi akan bersatu semula dengan pemilik Amerika.

China Airlines berkata pada Selasa bahawa ia telah menemui pemilik kamera kalis air yang menghabiskan masa lima tahun di laut terapung dari Hawaii ke Taitung di timur Taiwan.

Kamera kepunyaan Lindsay Crumbley Scallan dari Georgia di Amerika Syarikat, dan syarikat penerbangan itu telah menjemput beliau ke Taiwan.

Douglas Cheng, China Airlines eksekutif, menemui kamera ketika berjalan kaki di sepanjang pantai di Taitung semasa Tahun Baru Cina bulan lepas.

Eksekutif tersebut mengatakan bahawa walaupun bit putih karang berpaut ke luar peranti, menunjukkan tempoh yang panjang di bawah air, bateri dan pedalaman tidak ketara rosak. Ia adalah satu keajaiban kamera telah kekal utuh sepanjang 8,000 pelayaran km.

Beliau diekstrak kad memori kamera, yang tidak rosak, dan dapat simpulkan daripada gambar-gambar yang disimpan di dalam kad bahawa kamera telah berada di Hawaii kira-kira lima tahun lalu.

Cheng menghubungi cawangan Hawaii China Airlines, serta pelancongan tempatan biro dan media, melancarkan carian untuk pemilik kamera. China Airlines sendiri kemudiannya menubuhkan laman Facebook menumpukan kepada operasi.

Firma itu berkata bahawa kawan yang Scallan e-mail sauh TV berita di Hawaii selepas melihat laporan tentang kamera, dan mengenal pasti Scallan sebagai pemilik kamera.

Ahli media Hawaii kemudian menghubungi Scallan, dan disahkan sebagai pemilik melalui persidangan video melalui Internet.

China Airlines memetik Scallan sebagai berkata bahawa dia sangat terkejut kamera telah pulih, dan dia mendapati ia sukar dipercayai bahawa kad memori telah kekal utuh selepas menghabiskan apa-apa tempoh yang panjang di laut.

Firma itu mengatakan bahawa ia ditubuhkan hubungan dengan Scallan pada petang Selasa, menjemput beliau ke Taiwan supaya dia boleh membawa kenangan belakang rumah Hawaii perjalanan beliau ke Georgia. - China Post / Asia News Network

Sumber

No comments:

Anda Juga Mungkin Meminati

Related Posts with Thumbnails